
                      

Sacred Congregation for the Doctrine of the Faith 

RESPONSES TO QUESTIONS 
CONCERNING STERILIZATION IN CATHOLIC HOSPITALS 

    

This Sacred Congregation has diligently considered not only the problem of contraceptive 
sterilization for therapeutic purposes but also the opinions indicated by different people toward a 
solution, and the conflicts relative to requests for cooperation in such sterilizations in Catholic 
hospitals. The Congregation has resolved to respond to these questions in this way: 

1. Any sterilization which of itself, that is, of its own nature and condition, has the sole 
immediate effect of rendering the generative faculty incapable of procreation, is to be considered 
direct sterilization, as the term is understood in the declarations of the pontifical Magisterium, 
especially of Pius XII1. Therefore, notwithstanding any subjectively right intention of those 
whose actions are prompted by the care or prevention of physical or mental illness which is 
foreseen or feared as a result of pregnancy, such sterilization remains absolutely forbidden 
according to the doctrine of the Church. And indeed the sterilization of the faculty itself is 
forbidden for an even graver reason than the sterilization of individual acts, since it induces a 
state of sterility in the person which is almost always irreversible. 

Neither can any mandate of public authority, which would seek to impose direct sterilization as 
necessary for the common good, be invoked, for such sterilization damages the dignity and 
inviolability of the human person2. Likewise, neither can one invoke the principle of totality in 
this case, in virtue of which principal interference with organs is justified for the greater good of 
the person; sterility intended in itself is not oriented to the integral good of the person as rightly 
pursued “the proper order of goods being preserved”3 inasmuch as it damages the ethical good of 
the person, which is the highest good, since it deliberately deprives foreseen and freely chosen 
sexual activity of an essential element. Thus article 20 of the medical-ethics code promulgated 
by the conference in 1971 faithfully reflects the doctrine which is to be held, and its observance 
should be urged. 

2. The Congregation, while it confirms this traditional doctrine of the Church, is not unaware of 
the dissent against this teaching from many theologians. The Congregation, however, denies that 
doctrinal significance can be attributed to this fact as such, so as to constitute a “theological 
source” which the faithful might invoke and thereby abandon the authentic Magisterium, and 
follow the opinions of private theologians which dissent from it4. 

3. Insofar as the management of Catholic hospitals is concerned: 

a) Any cooperation which involves the approval or consent of the hospitals to actions which are 
in themselves, that is, by their nature and condition, directed to a contraceptive end, namely, in 
order that the natural effects of sexual actions deliberately performed by the sterilized subject be 
impeded, is absolutely forbidden. For the official approbation of direct sterilization and, a 
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fortiori, its management and execution in accord with hospital regulations, is a matter which, in 
the objective order, is by its very nature (or intrinsically) evil. The Catholic hospital cannot 
cooperate with this for any reason. Any cooperation so supplied is totally unbecoming the 
mission entrusted to this type of institution and would be contrary to the necessary proclamation 
and defense of the moral order. 

b) The traditional doctrine regarding material cooperation, with the proper distinctions between 
necessary and free, proximate and remote, remains valid, to be applied with the utmost prudence, 
if the case warrants. 

c) In the application of the principle of material cooperation, if the case warrants, great care must 
be taken against scandal and the danger of any misunderstanding by an appropriate explanation 
of what is really being done. 

This Sacred Congregation hopes that the criteria recalled in this letter will satisfy the 
expectations of that episcopate, in order that, with the uncertainties of the faithful cleared up, the 
Bishops might more easily respond to their pastoral duty. 

Franjo Cardinal Šeper  
Prefect 

Most Rev. Jérôme Hamer, O.P. 
Titular Archbishop of Lorium 
Secretary 

 

l. Cf. especially the two Allocutions to the Catholic Union of Obstetricians and to the 
International Society of Hematology: AAS 43 (1951) 843-844; 50 (1958) 734-737 and in the 
encyclical of Paul VI, Humanae Vitae, 14: AAS 60 (1968) 490-491. 

2. Cf. Pius XI, the encyclical Casti Connubii: AAS 22 (1930) 565. 

3. Paul VI, the encyclical Humanae Vitae: AAS 60 (1968) 487. 

4. Cf. Vatican Council II, constitution Lumen Gentium, n. 25, 1: AAS 57 (1965) 29-30; Pius 
XII, Allocution to the Most Reverend Cardinals: AAS 46 (1954) 672; the encyclical Humani 
Generis: AAS 42 (1950) 568; Paul VI, Allocution to the meeting regarding the theology of 
Vatican Council II: AAS 58 (1966) 889-896 (especially 890-894); Allocution to the Members of 
the Congregation of the Most Holy Redeemer: AAS 59 (1967) 960-963 (especially 962). 
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